top of page

Kotkasta puuttuu yliopisto. Juuri siksi aiomme ottaa loikan ja rakentaa puhtaalta pöydältä tulevaisu

Globaali yliopistojärjestelmä on rikki. Samalla kun keskustelu Suomessa on jumittunut yliopisto- ja korkeakoulusektorin leikkauksiin, olemme Kotkassa päättäneet hyöydyntää globaalin yliopisto- ja korkeakoulukentän murroksen hyväksemme. Vipuina meillä on kaksi konkreettista investointihanketta - Kotka Old Port sekä Xampus.

Paras syntyy tyhjästä. Siitä kun ei ole mitään, on pakko luoda jotain ja sen voi tehdä puhtaalta pöydältä. Tähän lähtökohtaan perustuu visio, joka ei ole jättänyt minua rauhaan viimeisen 18 kuukauden aikana.

Tässä blogissa jaan teille tarinan siitä, miten heinäkuussa 2015 aamukävelyllä Kotkan palkituissa puistoissa ystäväni Bruce Oreckin kanssa alkunsa saanut idea on alkanut pala palalta saamaan hahmoa. Jaan myös ajatuaksiani siitä, mikä tekee viime viikolla julkaistusta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun 40 miljoonan euron investointisuunnitelmasta Kotkan Kantasatamaan Suomen kiinnostavimman korkeakoulupoliittisen hankkeen.

"The global higher education system is broken. Kotka does not have a University. This might be your greatest asset Jouni. You could build the 21st Century University model, without the institutional burdens and the lazy professors fighting for their jobs. From the scratch. Do what Uber is doing to the Taxi business, you know - disrupt the hell out of the higher educational system." - Bruce Oreck

Kaikki, jotka Brucea ovat oppineet tuntemaan, voivat kuulla samaan aikaan raflaavan provosoivan suurlähettilään, mutta samalla partaveitsen terävän ajattelijan. Oli miten oli, tuo toissakesäinen aamukävelymme johti samana päivänä kahvipöytäkeskusteluun, johon liittyivät nykyisin Cranfield University Bettany Center for Entrepreneurshipin johtaja Dr. Shai Vyakarnam, vanha luokkakaverini Davidson Collegesta, World Economic Forum Young Global Leader verkoston jäsen Jacqueline Musiitwa sekä Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindholm (kuvassa alla). Kahvipöytäkeskustelu kiteytyi seuraavien ajatusten synteesiin:

  1. Kotkasta puuttuu yliopisto - entäpä jos näkisimme tämän puutteen mahdollisuutena?

  2. Globaalisti yliopisto- ja korkeakoulukenttä on valtavassa murroksessa - entäpä jos uskaltaisimme katsoa tulevaisuuteen ja rakentaa puhtaalta pöydältä tulevaisuuden työmarkkinoiden osaamistarpeisiin vastaavan koulutuskonseptin.

  3. Digitalisaatio avaa uudenlaisia mahdollisuuksia - entäpä jos hyödyntäisimme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tulevan 40 miljoonan euron kampusinvestoinnin ja ajattelisimme kampusta ja kaupunkia sen ympärillä aidosti oppimisen digialustana - city as a digital curriculum.

Kaikki ihastuivat ysinkertaisesta ajatusharjoituksestamme ja aloimme saman tien jalostamaan "21st Century University" konseptia - ehkä juuri siksi, että idea oli tarpeeksi iso ja hullu! Ajellessani Dr. Shai Vyakarnamin Helsinki-Vantaan lentokentälle, idea sai lisää vettä myllyyn. Saman päivän iltana sain Shailta Whatsapp viestin puhelimeeni, jossa hän oli piirtänyt Finnairin lentokoneen oksennuspussiin hahmotelman "21UNI" kampuksesta (by the way, itse olen hyödyntänyt samaista oksennuspussia lennolla ensimmäisen yritykseni liiketoimintasuunnitelman Helsinki-Kööpenhamina lennolla...suosittelen!) Ajattelin, että jos viisitoista vuotta Cambridge Judge Business Schoolin yrittäjyysprofessorina toiminut, kaiken kokenut ja nähnyt Guru innostuu Kotkalaisessa kahvilassa syntyneestä ajatuksesta niin paljon, että alkaa piirellä ajatuksia paperille lennollaan kotiin Lontooseen, niin tätä ideaa täytyy työstää eteenpäin!

Mitä maailmalla tapahtuu ja miksi yliopistojärjestelmä on kuin lankapuhelimen maailmassa, joka käyttää älypuhelimia?

Alkuinnostuksen jälkeen, ryhdyimme loppuvuodesta 2015 paneutumaan aiheeseen hiukan tarkemmin yhdessä Courage Ventures Oy:n kanssa. Työryhmään keräsimme asiantuntijoita niin Googlen palvelinkeskuksen johdosta kuin paikallisen AMK:n opiskelijayhdistyksen riveistä. Käynnistimme projektin, jonka tavoitteena oli vastata seuraaviin kolmeen kysymykseen:

  1. Minkälaisia radikaaleja, perinteistä yliopistoinstituutiota haastavia koulutuskonsepteja maailmalta löytyy (benchmarking)

  2. Minkälaisia käsityksiä maailman johtavilla innovaatio- ja yrittäjyyskouluttajilla sekä opiskelijoilla on suunnasta, johon oppiminen on menossa (haastattelut)

  3. Miltä voisi näyttää prototyyppi (Startup termein MVP - Minimun Viable Product) uudenlaisesta, radikaalista koulutusohjelmasta Kotkassa ja miten sitä voisi kokeilla. (konseptualisointi)

Etenkin Yhdysvalloissa on ollut viime aikoina paljon keskustelua yliopistojärjestelmän kyvyttömyydestä uudistua ja vastata tulevaisuuden työmarkkinoiden tarpeisiin. Mm. Innovaatioguru Gary Shapiro on Forbes Magazinen kolumneissaan ottanut voimakkaasti kantaa tutkintojen tarpeettomuteen, tähtitieteellisiin lukukausimaksuihin sekä opetuksen laatuun. Tämä puolestaan on johtanut uudentyyppisten radikaalien koulutusohjelmien esiinmarssiin. Hiljaisista signaaleista on alkanut muodostua vahva ääni - tässä kolme esimerkkia:

  1. Johtava Brittiläinen think tank Nesta laati vuodelle 2016 kymmenen ennustetta, joista yksi oli "Challenge driven universities to solve global problems" maalaten visiota tekstikirjat romukoppaan heittävistä opetusmenetelmistä sekä yhteistyökeskeisistä ongelmanratkaisutaidoista, johon myös OECD usein viittaa.

  2. Teknologiamiljardööri Peter Thiel on perustanut houkuttelevan stipendiaattiohjelman lahjakkaille nuorille, sillä edellytyksellä että nuori jättää opinnot perinteisessä tutkintoon johtavassa koulussa kesken. Perinteiset instituutiot eivät luonnolisestikaan tästä kovin riemuissaan, vaan ovat uudenlaisen haasteen edessä:

“We’re not losing students to Stanford or Harvard, our competition is places like Thiel or Y Combinator.” Bill Aulet, MIT.

Kenties tunnetuimmat disruptiiviset koulutusohjelmat ovat Singularity University sekä Draper University, jonka opetussuunnitelmaan kuuluvat mm. "Special Powers", "Evangelism", "Survival" sekä "Creativity."

Haastattelimme projektiimme kansainvälisiä ajatusjohtajia, kuten Ruth Grahamia MIT:stä, jonka tuore tutkimusprojekti vertailee yliopistolähtöisiä yrittäjyysekosysteemejä (sis. mielenkiintoisen Aalto Yliopisto case studyn) sekä erästä maailman johtavista luovuuden tutkijoista - Stanfordin Yliopiston Tiina Seeligiä. Kaikki haastatelluista alleviivasivat seuraavat teesit, kun pohditaan tulevaisuudessa (työmarkkinoilla) tarvittavien taitojen opettamista:

  • Focus on integrators (vs. specialists). Tarkoittaa käytännössä sitä, että tiedon yhdisteleminen ja geneeristen, sovellettavien taitojen painoarvo tulee olemaan jatkossa tärkeämpää kuin tietyn alan syväosaaminen.

  • Work on real life, real world problems. Tarkoittaa sitä, että opetuksen tulisi keskittyä konkreettisten ongelmien ratkaisemiseen, kuten Singularityn missio: “Our mission is to educate, inspire and empower leaders to apply exponential technologies to address humanity's grand challenges.”

  • Innovation and entrepreneurship are inseparable. Tarkoittaa sitä, että innovaatiot ja yrittäjyys ovat erottamaton yhdistelmä ja yrittäjämäisten taitojen opetus tulee olla keskiössä kun rakennetaan tulevaisuuden koulutussisältöjä.

  • Human to human contact is irreplaceable. Tarkoittaa sitä, että vaikka digitalisaatio ja MOOCit (Massive Open Online Course) valtaavatkin yliopisto- ja korkeakoulukenttää, ei inhimillistä vuorovaikutusta voi roboteilla korvata. Sekä opettajat, että opiskelijat haluavat tulevaisuudessakin lähiopetusta - digi on hyvä täydennys, mutta pelkästään sen varaan ei voi rakentaa.

Esiselvityksemme valmistui alkuvuodesta 2016 - siihen voitte tutustua alla olevasta Slideshare linkistä:

Minkälaisen prototyypin saimme aikaan ja miten aiomme sitä kokeilla?

Prototyyppi

Rakensimme projektissa siis prototyypin "21UNI" koulutusohjelmasta, jota olemme matkan varrella hiukan stilisoineet. Lyhyesti sen voisi kiteyttää seuraavasti:

Mitä? Kolmen viikon intensiivinen koulutusohjelma (lähiopetus Kotkassa), jossa digitaalinen ulottuvuus. Aiheena vaihtuvat teemat, esim. "puhdas vesi" jonka ympärillä käytännönläheisiä projektitöitä kansainvälisten huippufasilitaattoreiden opastuksessa. Koulutuksen ytimessä geneeriset työkalut ja taidot (yrittäjyys, systeemiajattelu, tuotesuunnittelu, luovuus, mielikuvitus, kommunikointitaidot, reflektointi) joita opetellaan soveltamaan projekteissa.

Kenelle? *Pathfinder" opiskelijoille (joko valmistumisen kynnyksellä tai vastavalmistuneet) JA "Changemaker" yrityksille, jotka ovat uteliaita oppimaan tulevaisuuden taitoja. Ideana työskennellä tiimeissä. Hakuprosessi, joka nostaa heti ohjelman houkuttelevuutta.

Miksi? Koulutusohjelman ytimessä on asiakaskokemus. Ohjelma tähtää muutoksen aikaansaamiseen osallistujissa (englanniksi - to transform the individual)

Kokeilu

Olemme testanneet ajatusta (customer development) prototyypistä paikallisten yritysten kanssa ja vastaanotto on ollut erittäin rohkaisevaa. Erityisesti yritykset, joilla kasvun pullonkaulana on uusien työntekijöiden löytäminen ovat kokeneet mallin erittäin houkuttelevaksi. Olemmekin sopineet mallin kokeilemisesta alustavasti keväällä 2017 noin viiden paikallisen yrityksen ja noin 30 opiskelijan kanssa. Mutta meillä on myös pitkän tähtäimen suunnitelma, johon liittyy myös fyysinen oppimisympäristö.

"Miksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun päätös investoida 40 miljoonaa euroa Kotkan Kantasatamaan on koko Suomen korkeakoulujärjestelmän kannalta kiehtovin uutinen pitkään aikaan?"

Olin viime viikon torstaina esittelemässä ajatuksia 21UNI visiosta Kaakkois-Suomen korkeakoulun tulevaisuus seminaarissa, jossa oli paikalla mm. Opetus- ja kulttuuriministeriön Ylijohtaja Tapio Kosunen sekä vuoden 2017 alusta aloittavan XAMK:n ylintä johtoa. XAMK julkisti seminaarissa myös Kotkan kampuksen investointisuunnitelman. 40 miljoonan euron investointiohjelmalle antoi vakuutensa myös uusi XAMK:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko, joka alleviivasi Kotkan kampuksen merkitystä koko korkeakoululle.

Päätös kampusinvestoinnista on huikea uutinen Kotkan kaupungille, jonne kansainvälinen investoriryhmä on paraikaa suunnittelemassa Suomen ensimmäistä outlet keskittymää (Master plan luonnoskuva alla). Päätös on myös linjassaan Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategian kanssa, jossa yksi kuudesta päätavoitteesta on rakentaa "tulevaisuuden oppimisympäristö." Tavoitteenamme on myös saada New York Times kirjoittamaan vuonna 2025 artikkeli otsikolla "Students from Kotka solve the global water crisis - A story of a small town in Finland, who revolutionized the way we learn in the 21st century"

XAMK:n kampusinvestointi sekä Kotka Old Port luovat synergiaetuja esimerkiksi älykkäille kiinteistöratkaisuille sekä digitaalisille palvelualustoille. Kotkan Kantasatama voi tulevaisuudessa toimia oppimisen ekosysteeminä, jossa kaupalliset palvelut, viihteelliset elämykset sekä oppimiskokemus integroidaan älykkäällä tavalla - hyödyntäen kansainvälisiä kumppanuuksia.

Summa summarum

Tässä blogissa olen valottanut omaa ajatteluani siihen, miten Kotkan kaupunki voi hyödyntää yliopisto- ja korkeakoulukentän globaalin murroksen rakentamalla aivan uudenlaisen oppimisympäristön Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun investointiohjelman yhteyteen. Kaikki kansainvälinen tutkimus viittaa siihen, että yliopistot ja korkeakoulut ovat aluetalouden moottoreita, luoden pohjan uusien työpaikkojen, uusien innovaatioiden ja yritystoiminnan synnylle. Yliopisto- ja korkeakoulukaupungit vetävät puoleensa nuoria osaajia, pääomavirtoja sekä yrityksiä. Toimimalla rohkeasti, ajattelemalla "outside the box" ja tekemällä tiiviissä yhteistyössä aidosti kansainvälisten kumppaneiden kanssa meillä on huikeat mahdollisuudet ottaa kehitysharppaus tulevaisuuteen.

"Olen itse vilpittömän innoissani ja ylpeä saadessani olla mukana kirjoittamassa Kotkan-Haminan seudun kehityskaaren seuraavia lehtiä jossa tapahtuu koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuisia asioita. Tämä on avoin kutsu mukaan yhteistyöhön kaikille niille, jotka haluavat olla mukana rakentamassa tarinaa Suomalaisesta pikkukaupungista, joka vallankumouksellisesti tavan, miten seuraavalla vuosituhannella opitaan!"

Ottakaa yhteyttä ja jakakaa blogia, mikäli haluatte olla mukana rakentamassa tätä visiota kanssamme!

Email: jouni.eho@cursor.fi Twitter: @jounieho

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page